Тамақ өнеркәсібіндегі бизнесіңізге арналған шешімдер
Консультациялар, тамақ өнеркәсібі үшін жабдықтар мен бөлшектерді таңдау.
Тамақ өнеркәсібі – жеңіл өнеркәсіп саласы, дайын күйдегі немесе жартылай фабрикаттар түріндегі тамақ өнімдерін өндіру кешені.

Агроөнеркәсіп кешенінде тамақ өнеркәсібі шикізатты жеткізуші ретінде ауыл шаруашылығымен және саудамен тығыз байланысты. Тамақ өнеркәсібінің кейбір салалары шикізат салаларына, басқалары тұтыну салаларына қарай тартылады.

Ет өнеркәсібі – тамақ өнеркәсібінің мал шаруашылығын өңдейтін саласы. Өнеркәсіптік кәсіпорындар мал, құс, қоян жинап, союмен айналысады және ет, шұжық, ет консервілері, жартылай фабрикаттар, котлеттер, тұшпара, аспаздық өнімдер шығарады.
Ол меншікті салмағы бойынша бірінші орында. Азық-түлік өндірісімен қатар құрғақ мал азығы, желім, желатин, қауырсын өнімдері шығарылады. Дамыған мал шаруашылығы негізінде ет-сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының кең желісі құрылды. Бұл саланың ірі кәсіпорындары – қазір 40-тан астам ет комбинаты бар. Семей, Петропавл, Алма-Ата, Орал ет комбинаттары. Әсіресе, Семей үлкендігімен көзге түседі. Дайын өнімдер мен жартылай фабрикаттардың 100-ден астам түрін шығарады. Малды жеткізу радиусын азайту үшін ет комбинаттары мен қой сою пункттері республиканың барлық аймақтарында біркелкі орналастырылған. Өндіріс көлемі бойынша 1998-2002 жылдары Қазақстанда 43 кг-ға дейін өнім өндіріліп, өңделді. ет және ішкі өнімдер, жылына 160 мың тоннаға дейін шұжық өндірілді (бір тұрғынға 9 кг).

Негізінен мал өсірілетін аудандарда көптеген сүт және май-ірімшік зауыттары орналасқан. Әсіресе, сүт өнімдері Қостанай, Солтүстік Қазақстан, Шығыс Қазақстан, Қарағанды облыстарында көп өндіріледі.

Өндірілген өнім саны бойынша екінші орында нан пісіру өнеркәсібі. Әр елді мекенде дерлік кәсіпорындар бар. Тұтыну негізінде ғана орналастырылатын өнімдердің мысалы.
Ұн және жарма өнеркәсібінің кәсіпорындары негізінен дәнді дақылдар егілетін аудандарда орналасқан қалаларда: Қостанай, Астана, Семей, Алматы, т.б.

Қант өнеркәсібі Қазақстанның оңтүстігінде, қызылша егетін аудандарда – Жамбыл, Алматы облыстарында дамыған.

Қазақстанда тамақ өнеркәсібінің басқа салаларының қатарында балық шаруашылығы (солтүстік Каспийде), кондитерлік, жеміс-жидек консервілеу, шарап жасау дамыған.

Атырауда ірі балық консерві зауыты жұмыс істейді. Балқаш және Зайсан көлдерінде азырақ көлемде балық және балық шаруашылығы дамыған.
БІЗ ӘРҚАШАН БАЙЛАНЫСҚА АШЫҚПЫЗ
Қазақстан Республикасы, Астана
info@kaz-impex.kz
+7 717 2640881